lördag 16 april 2011

Börja rita grafittiGrafitti är en konstart som kräver övning och färdighet, precis som vilken annan konstart som helst. Grafitti kopplas ofta ihop med vandalism eftersom den mesta grafitti man ser är målningar på tåg och väggar. Vad de flesta inte vet är att grafitti ofta ställs ut på vernisage och konstutställnigar. Det målas dessutom en hel del grafitti med fastighetsägarnas goda vilja, tex. som reklam, eller för att föra fram politiska budskap.


Om du vill lära dig rita grafitti enbart för att kunna måla på en vägg eller ett tåg tycker jag att du ska låta bli. Det finns bättre och säkrare sätt att uttrycka sig på. Det är olagligt och beroende på var du målar din grafitti kan det vara direkt livsfarligt.


Om du vill lära dig måla grafitti bara för att dekorera dina block eller andra ägodelar kan du följa dess steg:


  • Skriv namnet eller ordet du bestämt dig för väldigt luftigt med en blyertspenna på ett papper.
  • Börja experimentera med olika former och storlekar på bokstäverna, testa med både runda och skarpa hörn.
  • När du har fått till en bra grundform markerar du kanterna på bokstäverna så att de blir riktigt tydliga. Du kan använda olika tjocka linjer, tex. ltie tjockare på ena sidan av alla bikstäver. Då får du en liten 3D-effekt.
  • Dekorera bokstäverna och kanterna mmed fler detaljer så att de får ditt egna personliga utseende.

När du är nöjd med din grafitti gör du den lite mer permanent och lägger på sista touchen för att snygga till den. Ta en kraftig svart tuchpenna och markera kanterna på bokstäverna. Det kallas för outline. Ibland kan man marker ytterkanten på hela ordet i stället för respektive boksta. Pröva dig fram till den stil av grafitti som passar dig och det du ska måla på. Färglägg allt som inte är outlines i starka färger.


Det första steget till att lära sig göra riktigt bra grafitti är att lära sig teckna i största allmänhet. Det kanske låter fånigt, men om du kan rita seriefigurer så kan du göra grafitti.


Glöm inte bort att grafitti absolut är en konstform. För att bli riktigt duktig och respekterad behöver man kunna grunderna. De bästa grafittimålarna jag känner ritar hela tiden. Inte bara grafitti, utan allt som kommer i deras väg.