måndag 7 juni 2010

Lär dig rita en drake

I den västerländska mytologin symboliserar drakar en massa verkliga och påhittade faror som kanske härstammade från de riktiga vilddjur som levde i skogarna. För den moderna historieberättaren behövs det oftast en hjälte för att fullända berättelsen. Det bästa med att rita drakar är att alla de där snygga bilderna du sett tidigare kommer från någon annans fantasi. Det finns egentligen inget rätt eller fel när man ska rita en drake.

Vilken sort?

Innan du börjar rita måste du bestämma dig för vilken sorts drake du vill rita. Vilken miljö har skapat din drake? Är det en grön skog eller en karg klippa? Om du vill rita en medeltida eldsprutare kan det vara bra inspiration att titta i gamla böcker.

Fundera på din drakes karraktärsdrag. Vill du ha en smal, slank ödleliknande drake med tunna vingar, eller vill du rita en kraftig best med en rygg som en stridshäst? Fundera och skissa på dina idéer innan du sätter igång och ritar din drake på riktigt.

Var övertygande, hitta en referens

Bästa sättet att rita en övertygande drake är att fundera på anatomin, så att den hänger ihop och ser trovärdig ut. Titta på riktiga djur och använd dem som referens. Har din drake vingar? Är de bara dekorativa, eller fyller de en funktion?

Hur är det med skinnet? Ska det vara fint som ormskinn, eller grovt som på en krokodil? Vilken färg har du tänkt dig? Ska draken du ritar vara kamoflagegrön och -brun, eller skimrande i regnbågens alla färger? När du bestämt dig kan du skriva ner alla karraktärsdrag, eller gör små skisser som samlar ihop ett par av dem i varje skiss. När du har allt det klart kan du söka efter foton på internet. Tänk på att låta dig inspireras och instrueras av bilderna. Du ska inte kopiera dem.


Var realistis, tänk på var ljuset kommer från

En trovärdig ljuskälla gör underverk för realismen i din teckning. Fundera ut en ljuskälla som du vill att din drake ska vara belyst av. Om du har olika bilder som inspiration kan du titta på hur motiven i dem är belysta. Ljuset på den där krokodilbilden faller kanske inte lika som den med ormen. Håll reda på hur skuggorna faller så att de stämmer överens med ljuset du bestämt dig för.

Bestäm om ljuskällan ska vara solljus från klar himmel, månen, ett fönster eller en grottöppning. Tänk på att ljus sprider sig i raka linjer. Då blir det lättare att lägga skuggorna på rätt ställen. Glöm inte bort att ljus kan studsa så att skuggorna kan bli olika mörka. Om du inte riktigt kommer på hur skuggorna ska falla kan du ta hjälp av plastdinosaurier och ficklampor. Då kan du leka med olika vinklar för ljuset.

Rök och eld

Ytterligare en viktig faktor är rök och eld, om det är en sådan drake du vill rita. Experimenter inte med eldkastare för att få till de här detaljerna! :) Det kan gå riktigt illa. Det är ganska lätt att få till eldeffekterna. Använd bara olika färgtoner. Skapa kontrast mellan rök och eldsflammor med olika skalor av grått och svart.